Residence at HSR Layout - Bangalore

This residence multitasks as a house for an enterprising family of four, Dr.Achi Ashok, a leading gyneacologist in the city, Mr.Ashok Arunachalam, the founder and MD of a multispeciality hospital in South-East Bangalore, their two sons, Rahul - a medical student & Rakshit an engineering student, both aspiring musicians too.

The house is organized in overlapping spatial categories split into three levels. The materiality is arranged in crisp clear planes that are articulated in itamlian marble, local hardwood and concrete. While the materiality of the opaque surfaces is highlighted as light picks up the various textures of these different planes, transparency within the residence is achieved by a combination of skylights and pockets of gardens, through reflections and modulated natural light. The project is a confluence of the notions of nature, culture, family and modernity.

THE CHALLENGE

Challenge 1 The largest challenge we faced was that when the clients walked into our office, they had a design for whcih  construction had progressed until the foundation stage. Since they were not in sync with the previous planning, they wanted us to take over and compelte it in relevance to their requirements. So it was indeed a challenge to work on an already existing foudnation framework and manipulate it to suit a new plan with brand new spacial definitions.

Challenge 2 The couple being busy and successful entrepreneurs, a huge part of the challenge was to engage with them in multiple productive discussions and tharoughly understand their requirements from their cultural and social relevance. This infact set the stage and outlined everything that we finally did for the client 

So, What did we conclude?

The challenging brief demanded a high level - idea based, quick design concept that would reflect their strong sense of culture and social life. We also had to draw on a relevant, practical implementation plan for the project to get it done within a tight timeframe. 

 Site Analysis I The original site before our intervention.

The existing site was a 4000sq.ft North west facing plot. The corner plot had two large raod flanking the edges which gave a great vantage to our ligting and ventilation considerations within the house.

Since the part of the basement retaining wall and foundation was already constructed, our first interference was to carefully study the structural drawings and establish the stability & quality of strucutre that had been built so far. Once these were adequately covered is when we commenced our work on a brand new plan for the client.

 

The basement needed some alterations to accomodate the 4 large cars owned by the the client. We decided to continue working with the previous structural consultant to ensure the stability and detailing of the structure for hte new plan remains unintact.

Our Idea for Civil Shell:  Tilt  I  Triangles I  Envelope

1: The Tilt : Since the site was a corner plot facing the north and the west, flanking two main roads, our idea to tilt the shell was just what the corner needed. It received the required attention and also presented a dynamic corner as one approached it from either ends of the road 

2: The Triangular Pockets : The tilt led to many triangular pockets around the periphery of the plot as the tilted planes met the perpedicular lines of the plot. These unintended pockets began dictating our design of the spaces within leading to a whole continuous dialogue between the inside spaces and outdoor pockets.

3: The Envelope : The Northwestern facade will experience heat and light .We proposed an envelope that would wrap this facade in relevant sections to reflect the harsh heat away and also offer washed lighting within the room. We designed the facade that would define an elegant, contemporary and new external aesthetic.

Planning : Layouts I Pause I Mystery I Wonder I Delite

 

Ground Floor Planning

Two Huge Window displays dictated the planning of the ground floor layout. Creating a sense of suspense, sequentially revealing what our clients had to display dicatated our design for the elevation. The Internal layout included spaces to pause, wonder and decide as one entered the store. The circulation was kept clear with all jewellery strictly on wall display and within glass tables. The tables were intricately designed to allow an experiential viewing of the unique pieces on display. The layout was kept free of any standalone island displays.

The First Floor Planning

The first floor was host to the diamonds and a few exclusive design pieces in gold. The layout was planned for engaging the clients at every point with the jewellery on the various displays. One corner hosts a comfortable lounge seating to host exclusive clients. This also douled up an additional lounge where customers could wait for their turn to be served. The small pantry tucked in a corner helped in ensurring services were all condensed and clutter free with smart entry and exits without disturbing the floor plate.

Experience 2: The Internal Shell  I  The Temple

 

The Temple The whole of the interior layout of spaces has been planned around the spiritual center of the house - The temple. We modelled it after the traditional easthetics of the South Indian Temples, with classic temple stone and brass embellishements. The minimal and contemporary carvings on the Teak wood doors and partitions add little details delivering a subtle yet strong resemblence to a traditional south Indian decor.

Experience 3 : The Lounges and Stairwells

The Lounges : The house has a series of Lounges at various levels, each with its own definition of function. While a small welcome lobby flanks the main entrance to the house and is meant for quick conversation with visitors, the adjacent main lounge spans over 500sq.ft and opens into a reflective water pool for the more formal guests. The family lounge tucked on the first floor with its simple pastel decor is meant to be calming and also overlooks the main lounge and the temple from above rendering an instant visual and spatial connect accross the entire house.

Experience 4 : The Bedrooms and Restrooms

The bedroom : The house has 4 main large bedroom, each done up to suit the personality of the different inmmates. The master bedroom at the first level of the house is kept minimal with sliding walk-ins and finished with Laquered glass.The island bed, polished rich marble floor with rich textured veneer ceiling render a contemporary decor for the master. The bedroom for the two sons have decors to suit their personalities. Rahuls, a heavy wooden and white decor, rich and formal at the same time. Rakshits, A Lighter decor with hues of blue, grey and warm browns. 

 

 

1-(9)1-(9)

Experience 4 : Gardens and Relaxing Spaces

The Lounges : The house has a series of Lounges at various levels, each with its own definition of function. While a small welcome lobby flanks the main entrance to the house and is meant for quick conversation with visitors, the adjacent main lounge spans over 500sq.ft and opens into a reflective water pool for the more formal guests. The family lounge tucked on the first floor with its simple pastel decor is meant to be calming and also overlooks the main lounge and the temple from above rendering an instant visual and spatial connect accross the entire house.

A Design intensive interior to help the retailer re-define his offering as a versatile and contemporary jeweller to cater to a wider and their fast growing elite clientele.

[unex_ce_button id="content_zh0kk92ry,column_content_d095d2gzn" button_text_color="#ffffff" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="full_width" button_alignment="center" button_text_spacing="0px" button_bg_color="#000000" button_padding="10px 30px 10px 30px" button_border_width="0px" button_border_color="transparent" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="0px" button_bg_hover_color="#ffffff" button_border_hover_color="transparent" button_link="/design_build/retail-interiors-for-shree-menghraj-bros-jewellers/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]view case study[/ce_button]

A Design intensive interior to help the retailer re-define his offering as a versatile and contemporary jeweller to cater to a wider and their fast growing elite clientele.

[unex_ce_button id="content_48fuyda92,column_content_d095d2gzn" button_text_color="#ffffff" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="full_width" button_alignment="center" button_text_spacing="0px" button_bg_color="#000000" button_padding="10px 30px 10px 30px" button_border_width="0px" button_border_color="transparent" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="0px" button_bg_hover_color="#ffffff" button_border_hover_color="transparent" button_link="/design_build/retail-interiors-for-shree-menghraj-bros-jewellers/" button_link_type="url" button_link_target="_self" has_container="" in_column="1"]view case study[/ce_button]